LOADING
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.ach_textgk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.akropoligk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.thetis1gk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.apidanos_textgk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.tafos2_textgk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.dejam_textgk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeasgk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.kalitheagk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.skotoussa_textgk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.demerliotissagk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.upapantigk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.agioi_anarguroigk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.konakigk-is-159.jpg
https://old.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeas_potgk-is-159.jpg

28 Δεκ

Συνέντευξη Δημάρχου στην εφημερίδα ΝΕΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

   Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος παραχώρησε, στην εφημέριδα ΝΕΑ ΦΑΡΣΑΛΑ, συνέντευξη, η οποία δημοσιεύθηκε σε 2 φύλλα της εφημερίδας, το πρώτο μέρος στο φύλλο της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2013 και το δεύτερο μέρος στο φύλλο του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου 2013. Παρακάτω παρουσιάζονται οι ερωτήσεις συνοδευόμενες από τις απαντήσεις του Δημάρχου.

Κ. Δήμαρχε, ασχοληθήκατε για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση το 1986 στον Δήμο Φαρσάλων, όταν κάθε κοινότητα διατηρούσε την αυτονομία της και στη συνέχεια συμμετείχατε στην τοπική αυτοδιοίκηση με το σχέδιο «Καποδίστριας». Με την εκλογή σας και την ανάληψη καθηκόντων στο Δήμο Φαρσάλων, θέλουμε να μας πείτε εάν πιστεύετε ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» βοήθησε στην ανάπτυξη της επαρχίας σε σχέση με τα σχέδια του παρελθόντος;

   Πραγματικά συμμετέχω στα τεκταινόμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το έτος 1986, οπότε σε νεαρή ηλικία 28 ετών εκλέχθηκα Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης των Φαρσάλων με τη δημοτική παράταξη του αείμνηστου Δημάρχου Τάκη Μπούτη. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο «αυλάκι» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αυτοδιοίκηση των πιστοποιητικών και των συνεργείων καθαριότητας, και μόνο, διαρκώς μετεξελίσσεται αποκτώντας αρμοδιότητες και, κατά τη βούληση των εκάστοτε κυβερνώντων και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, πόρους και προσωπικό.

   Το σχέδιο «Καποδίστριας» του έτους 1998, που αποτέλεσε την πρώτη διαδικασία συγχώνευσης των Δήμων και Κοινοτήτων και δημιούργησε στην Επαρχία μας τέσσερις Δήμους, συγκεκριμένα εκείνους των Φαρσάλων, του Ενιπέα, του Ναρθακίου και του Πολυδάμαντα, οδήγησε στο πρόγραμμα «Καλλικράτης» του έτους 2010, που σχεδίασε τη δημιουργία του μεγάλου και ενιαίου Δήμου Φαρσάλων, που αντιστοιχεί κατά όρια και πληθυσμό με τα όρια της πρώην επαρχίας Φαρσάλων.

   Το πρόγραμμα αυτό θεωρώ ότι ήταν, και αποδείχθηκε πλήρως μέχρι σήμερα, αναγκαίο και απαραίτητο για τη δυνατότητα επιβίωσης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενόψει των συντριπτικών οικονομικών αλλαγών της ελληνικής πραγματικότητας κατά την τελευταία τριετία. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η προηγούμενη κατάσταση της αυτοδιοίκησης, με τους κατακερματισμένους Δήμους και Κοινότητες κατά την παρελθούσα τριετία των ετών 2011-2013, θα ευρισκόταν σε κατάσταση παντελούς αδυναμίας εξυπηρέτησης των στοιχειωδών αναγκών της τοπικής κοινωνίας, θα περιοριζόταν σε ρόλο χορήγησης πιστοποιητικών και μόνον, ελλείψει πόρων και προσωπικού και θα επέφερε άμεσα την κατάρρευση των αυτοδιοικητικών δομών, ιδιαίτερα σε δήμους της επαρχίας, όπως και στη δική μας, ενώ η δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου με το πρόγραμμα Καλλικράτης συντέλεσε στη δυνατότητα θεμελίωσης μιας υπηρεσίας λειτουργικής και παραγωγικής με ελάχιστους πόρους και υποστελεχωμένες υπηρεσίες - σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.

   Έτσι, ενδεικτικά, σας υπενθυμίζω ότι αφενός μεν ο Δήμος Φαρσάλων κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013 ανταπεξήλθε των υποχρεώσεών του σε επίπεδο έργων με κρατικούς πόρους που περιορίστηκαν στο ένα τρίτο, ενώ κατά το έτος 2014 θα περιοριστούν στο ένα έβδομο και συγκεκριμένα σε ποσό μόνο € 230.000 αντί εκείνου των € 1.500.000 που αντιστοιχεί στο Δήμο με βάση τα δεδομένα του έτους 2009 και, αφετέρου, ο Δήμος λειτουργεί παραγωγικότατα σε επίπεδο έργων με προσωπικό μόνο τριών μηχανικών, αντί των εννέα που του αντιστοιχούν και με καταφανώς ελλιπέστατο τεχνικό και εργατικό προσωπικό, χωρίς υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, οικοδόμους, χειριστές μηχανημάτων έργου κ.ο.κ.

   Χρόνιες λανθασμένες επιλογές ειδικοτήτων προσωπικού, χωρίς εξειδίκευση και γνώσεις, προς κάλυψη της διοικητικής και μόνο μηχανής, οδήγησαν στη δημιουργία Δήμων με προσωπικό αποτελούμενο από διοικητικούς απαλλήλους, χωρίς επιστήμονες, τεχνίτες και χειριστές. Έτσι, με βάση τις λογικές αυτές, ο Δήμος μας διαθέτει μόνον ένα χειριστή γκρέιντερ, μόνον έναν ηλεκτρολόγο, κανένα οικοδόμο, κανένα ελαιοχρωματιστή κ.ο.κ. Όπως, επίσης, δε διαθέτει τεχνολόγους μηχανικούς να διαχειριστούν τα οχήματα και μηχανήματα του Δήμου, το γραφείο κίνησης, το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, το σταθμό βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα ο Δήμος να εκτελεί σωρεία εργασιών και έργων με τρίτους ιδιώτες – εργολάβους. Σκεφθείτε την περίπτωση κατά την οποία είχαμε επαρκώς στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία, πόσο μεγάλες δυνατότητες παραγωγής έργου θα αποκτούσαμε. Κατά το τελευταίο οκτάμηνο απασχολήθηκαν στο Δήμο δύο οικοδόμοι, ως συμβασιούχοι, και προσέφεραν τεράστιο όγκο δουλειάς, με τις ελάχιστες αποδοχές της σύμβασης του εργαζομένου. Δυστυχώς, η σύμβασή τους έληξε στις αρχές Δεκεμβρίου. Για μια ακόμη φορά τονίζω ότι θα ήμουν ευτυχής εάν είχα τη δυνατότητα να απασχολώ ως Δήμος, τέσσερις οικοδόμους, και αυτά θα προέκυπτε σε περίπτωση κατά την οποία καθένας πρώην Δήμος συνεισέφερε έστω ένα οικοδόμο εργαζόμενο. Δυστυχώς, οι περιφερειακοί Δήμοι συνεισέφεραν, κατά βάση, μόνο Διοικητικούς υπαλλήλους.

   Παρά ταύτα, με σκληρή δουλειά από την Τεχνική Υπηρεσία τέθηκαν οι βάσεις για την παραγωγική λειτουργία του Δήμου, με τα διατιθέμενα εργαλεία της σημερινής πραγματικότητας. Και ποια είναι αυτά; Είναι η σύνταξη μελετών και η υποβολή φακέλων εντάξεως σε κάθε ανοιχτό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, είτε είναι Περιφερειακό, είτε Τομεακό από Υπουργείο. Έτσι, κατά τρόπο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα μικρού Επαρχιακού Δήμου, συντάξαμε πληθώρα τεχνικών μελετών, υποβάλαμε τους συνταχθέντες φακέλους σε Περιφέρεια και Υπουργεία, αξιολογηθήκαμε θετικά και ενταχθήκαμε σε πάμπολλα ευρωπαϊκά προγράμματα φέρνοντας έργα και χρηματοδοτήσεις στον τόπο μας. Τα έργα αυτά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ήδη ξεπερνούν τα τριάντα τον αριθμό και ανάγονται σε κάθε επίπεδο: Περιβαλλοντικό, Ενεργειακό, Κοινωνικό, Υποδομών, Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ενώ σε επίπεδο ύψους χρηματοδότησης ξεπερνούν το ποσό των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ.

   Ενδεικτικά αναφέρω τα έργα της ανάπλασης των Πηγών του Απιδανού, της ανάπλασης της βορειοδυτικής ενότητας της πόλης - περιοχή των Ρομά, της ανάπλασης της βόρειας εισόδου – περιοχής Γυμναστηρίου, το μεγάλο έργο της πράσινης κοινότητας στους πέντε οικισμούς της Κοινότητας Ευυδρίου, της ενεργειακής αναβάθμισης έξι σχολικών μονάδων, της ενεργειακής αναβάθμισης δύο παιδικών σταθμών και του κλειστού Γυμναστηρίου, της ανάδειξης της αρχαίας ακρόπολης της Φαρσάλου, της ψηφιοποίησης της έκθεσης Κάστρο Καλλιθέας, της επέκτασης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», της επέκτασης του προγράμματος Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης με τρία νέα κέντρα σε Κοινότητες του Δήμου, των τριών έργων αστικής ανάπλασης της πόλης εκ των οποίων δύο στον αστικό ιστό και ένα ιδιαίτερα μεγάλου ύψους στον περιφερειακό ιστό της πόλης, τα έργα του προγράμματος Leader, το 2ο νηπιαγωγείο της πόλης, το αντιπλημμυρικό έργο της πόλης, το μεγάλο έργο της ύδρευσης της πόλης και επίσης το ιδιαίτερα μεγάλο έργο της αποπληρωμής του εκτελεσμένου έργου της αποχέτευσης στην πόλη.

   Απομένουν, βεβαίως, προς ένταξη και υλοποίηση μεγάλα αναπτυξιακού περιεχομένου έργα όπως έργα περιφερειακής και εθνικής οδοποιίας προς Λάρισα και Μικροθήβες, έργα εμπλουτισμού του υδροφορέα της περιοχής με φράγματα και ταμιευτήρες, έργα υπογείωσης δικτύων άρδευσης, έργα μεταφοράς φυσικού αερίου, όμως πρέπει να επισημανθεί και σημειωθεί ότι αποτελούν κατά βάση έργα περιφερειακού είτε εθνικού σχεδιασμού, ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης προς τους φορείς της περιφερειακής και εθνικής αρχής. Όπως, επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω μεθοδικά και επίμονα αποτελούν αντικείμενο διαρκούς ενασχόλησης, είτε προς ολοκλήρωση μελετών (όπως η οδός Φάρσαλα - Λάρισα), είτε προς παράδοση (όπως το φράγμα Κακλετζόρεμα), είτε προς επικαιροποίηση (όπως το φράγμα Παλιοδερλί Σκοπιάς), είτε προς υλοποίηση (όπως το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου).

   Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι απερίφραστα προκύπτει ότι το σχέδιο Καλλικράτης ιδιαίτερα βοήθησε στην ανάπτυξη του τόπου σε σχέση με τα μεγάλα θέματα που επί δεκαετίες είτε δεν επιλύθηκαν, είτε ουδόλως προωθήθηκαν και μάλιστα αυτό έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μόλις τριών ετών και υπό το βάρος ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών, που δεν επέτρεψαν στην Ελληνική Πολιτεία την εκτέλεση μεγάλων έργων οδοποιίας ή κατασκευής φραγμάτων ή άλλων έργων υποδομής.

 

Κ. δήμαρχε μπορείτε να μας αναφέρετε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η σημερινή δημοτική αρχή από την αρχή της θητείες της και ποια είναι αυτά που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υπάρχουν;

   Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Δήμος Φαρσάλων, όπως και κάθε επαρχιακός Καλλικρατικός Δήμος, από αρχής έτους 2011 ήταν η προσαρμογή των τεσσάρων συνενούμενων πρώην Δήμων, η ενοποίηση των υπηρεσιών και η λειτουργική εκκίνησή του. Προς τούτο απαιτήθηκε τρομακτικού μεγέθους και όγκου, αλλά αφανής στους δημότες, δουλειά της Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, για την οποία ουσιαστικά εξαντλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους 2011.

   Όμως, εμπρόθεσμα και πλήρως, ολοκληρώθηκε το έργο αυτό, παρά τα απίστευτα κενά και εκκρεμότητες, τόσο του συστήματος – προγράμματος Καλλικράτη, αλλά και των περιφερειακών ιδίως Δήμων, με αποτέλεσμα έγκαιρα και πλήρως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους να μπούμε στην παραγωγική διαδικασία.

   Όσον αφορά στα αρχικά ζητήματα που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υφίστανται, επισημαίνω τις οφειλές προς τρίτους που εξακολουθούν να υφίστανται ιδίως από τους πρώην περιφερειακούς Δήμους, εξαιτίας είτε της ανυπαρξίας νομιμοποιητικών εγγράφων είτε της πλημμελούς και μη νομότυπης τήρησής τους, που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να τακτοποιηθούν παρά μόνο κατόπιν δικαστικής προσφυγής.

   Επίσης, επισημαίνω το γεγονός των μεγάλων οφειλών των ΔΕΥΑ Φαρσάλων και Πολυδάμαντα προς τρίτους προμηθευτές και εργολάβους (έξω και πέρα από την οφειλή του δανείου της αποχέτευσης της πόλης), οι οποίες σαφέστατα δεν είναι δυνατόν να τακτοποιηθούν, καθόσον η λειτουργία της ενιαίας ΔΕΥΑ δεν είναι κερδοφόρος και επαύξηση των τελών ύδρευσης ενόψει και της οικονομικής συνθήκης συνδρομητών και δημοτών δε φαντάζει εύλογη.

   Τέλος, μεγάλο ζήτημα αποτελεί και το γεγονός της μεταφοράς των παλαιών οφειλών δημοτών προς το Δήμο είτε από μισθώματα, είτε από τέλη χρήσης βοσκοτόπων, πεζοδρομίων, επισιτιστικών, ύδρευσης. Είναι οφειλές μεταφερόμενες από τους πρώην Δήμους και ανάγονται σε χρονικά διαστήματα απώτερα και της πενταετίας και ακριβώς επειδή ανάγονται σε χρόνια ευημερίας και «παχέων αγελάδων» οφείλονται «εν πολλοίς» στη συνολική λειτουργία της αυτοδιοίκησης μέχρι και το έτος 2010.

   Όμως, πλέον, θεωρώ ότι έγινε συνείδηση και στον πλέον κακόπιστο ή κακοπροαίρετο ότι όλοι οι δημότες αντιμετωπίζονται με πνεύμα ισότητας και ισοτιμίας, και οφείλουν συνέπεια προς τις υποχρεώσεις τους, έξω κι πέρα από τις λογικές του χθες.

 

Πιστεύετε ότι έχετε τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τους προγραμματισμούς που είχατε εξαγγείλει, όπως και αν έχετε ανταποκριθεί στις προσδοκίες τον πολιτών που σας επέλεξαν;

   Η απάντησή μου είναι ανενδοίαστη. Σαφέστατα τηρήσαμε τον προεκλογικό προγραμματισμό μας, τόσο προσωπικά ως Δημάρχου, όσο και ως Δημοτικής Παράταξης. Με σκληρή και επίπονη δουλειά και μεθοδευμένα βάλαμε τις βάσεις λειτουργίας ενός μεγάλου Δήμου, ξεπεράσαμε αντικειμενικά προβλήματα διαφοροποίησης συστημάτων των πρώην Δήμων, πρακτικών και συμπεριφορών, αντιμετωπίσαμε ισότιμα όλους τους δημότες μας, ιεραρχήσαμε ανάγκες και θέσαμε προτεραιότητες, έχοντας ως βάση τα δεδομένα του τόπου και της αυτοδιοίκησης κατά την αρχή του έτους 2011.

   Όμως η θεσμική και οικονομική πραγματικότητα της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης διαρκώς ανατρέπεται, με δημιουργία απρόβλεπτων καταστάσεων και εξελίξεων, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

   Κατά αυτόν τον τρόπο ενώ η ετήσια οικονομική ενίσχυση του Δήμου για έργα ΣΑΤΑ επί παραδείγματι έπρεπε να ανέρχεται στην τετραετία 2011 - 2014 σε συνολικό ποσό (1,5 εκατομμυρίων ευρώ x 4 έτη =) 6 εκατομμυρίων ευρώ, δυστυχώς ανέρχεται μόνο σε ποσό 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή λιγότερο και από το ένα τρίτο των θεσμοθετημένων και προβλεπόμενων πόρων.

   Παρά ταύτα, με προγραμματισμό και συνετή διαχειριστική πρακτική, αλλά και με μεγιστοποίηση της εκτέλεσης έργων και εργασιών με ίδια μέσα και προσωπικό (με απασχόληση ντόπιου εργατικού δυναμικού με δίμηνες, πεντάμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις) ανταποκριθήκαμε πλήρως στον προγραμματισμό μας και στην εύλογη απαίτηση της κοινωνίας και των δημοτών για προσφορά έργου σε κάθε τομέα και επίπεδο, είτε σε έργα υποδομών, είτε σε ενεργειακά, είτε σε έργα περιβαλλοντικά, είτε σε έργα αθλητισμού και πολιτισμού, είτε σε έργα κοινωνικά.

   Βεβαίως, τα ζητήματα είναι ανεξάντλητα και καθημερινά, σε βαθμό τέτοιο που δεν επιτρέπουν ούτε εφησυχασμό ούτε αυταρέσκεια.

   Ως εκ τούτου, θεωρώ βάσιμα και εύλογα, ότι έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες του συνόλου των δημοτών και όχι μόνο αυτών που μας επέλεξαν.

 

Έχοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος του ψηφοδελτίου σας αποτελούνταν από ανθρώπους νέους στην τοπική αυτοδιοίκηση, με προφανή απειρία στα κοινά, πιστεύεται ότι ανταπεξήλθαν στα καθήκοντά τους συμβάλλοντας ουσιαστικά στο έργο της πλειοψηφούσας ομάδας;

   Δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι το σπουδαιότερο δημόσιο σχολείο. Είναι χώρος συμμετοχής, έκθεσης, δημιουργίας και προσφοράς. Είναι ο χώρος του ενεργού πολίτη και το επιστέγασμα κάθε τοπικής συμμετοχικής διαδικασίας. Σε αυτόν δεν έχουν θέση οι αδιάφοροι και οι απόμακροι.

   Ταυτόχρονα, όμως, οι αυτοδιοικητικοί, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, είναι επαγγελματίες αλλά και οικογενειάρχες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο.

   Καθένας προσφέρει, κατά βάση ανιδιοτελώς, τη διάθεση του, το χρόνο του, τη σκέψη και τις γνώσεις του, σε ερασιτεχνικό και όχι σε επαγγελματικό επίπεδο, και όλα αυτά στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε το μέγεθος και οι ιδιαιτερότητες του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Φαρσάλων.

   Ως εκ τούτο είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα μέλη της παράταξης μου και, ταυτόχρονα, θεωρώ ότι μέσα από τις συνολικές διαδικασίες για καθένα τους θετικότατα κρίνεται η συμμετοχή του, αλλά και καθένας τους ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρίες απεκόμισε για το Δήμο, τον τόπο και τους ανθρώπου του.

   Εύχομαι και ευελπιστώ κάθε πολίτης με ενδιαφέρον για τον τόπο του και τη ζωή των συμπολιτών του, στο βαθμό που οι ατομικές και υπόλοιπες συγκυρίες της ζωής του το επιτρέπουν, να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και ενεργά να συμμετέχει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο με κάθε θετική δραστηριότητα και βεβαιότατα σε όποια δημοτική παράταξη τον εκφράζει για να έχουμε και ανανέωση προσώπων και φρεσκάδα απόψεων και ιδεών.

Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους νεότερους και τις νεότερες και τους απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής και συνευθύνης για τις τύχες του τόπου μας.

 

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να μας πείτε για την συμβολή της μείζονος αντιπολίτευσης και των ελάσσωνων αντιπολιτεύσεων, όσον αφορά τόσο την συμμετοχή τους στα Δημοτικά Συμβούλια, όσο και στις επιτροπές. Πιστεύετε ότι υπήρξαν συνεργάσιμοι ως προς την επίλυση προβλημάτων, ή απλά ασκήθηκε κριτική απλά για λόγους εντυπωσιασμού.

   Ο πλουραρισμός των απόψεων του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο είναι δεδομένος. Να μην ξεχνάμε ότι συμμετέχουν έξι παρατάξεις με είκοσι επτά Δημοτικούς Συμβούλους, όπου επίσης πρέπει να αθροίσουμε και είκοσι οκτώ προέδρους κοινοτήτων, πέραν των υπολοίπων πενήντα τεσσάρων τοπικών συμβούλων.

   Κατά συνέπεια και εξ αντικειμένου, η συμβολή των συμβούλων της μειοψηφίας στην επίτευξη υψηλού επιπέδου συζητήσεων, ανταλλαγής δημοτικών απόψεων και επιχειρημάτων, είναι αξιοσημείωτη. Δεν επιθυμώ να μειώσω τη συμβολή κανενός. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θεωρώ ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών είναι πολύ υψηλού επιπέδου, θα έλεγα αξιοζήλευτες και για Δήμους μεγαλύτερους του δικού μας.

 

Παρατηρήθηκε καθ' όλη την διάρκεια της θητείας σας ότι δώσατε μεγάλη έμφαση στην πολιτιστική μας κληρονομιά, δηλαδή στην ανάδειξη ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων. Ειλικρινά κ. Δήμαρχε, πιστεύετε ότι σε μία περίοδο ακραίας λιτότητας στην χώρα μας που επηρέασε αρκετά και την επαρχία μας, τα έργα αυτά πως ήταν έργα μείζονος σημασίας για την εποχή; Πιστεύετε ότι η δημοτική αρχή έπρεπε να εστιάσει περισσότερο την προσοχή της στην κοινωνική πολιτική και στα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά της επαρχίας; Γνωρίζετε κ. Δήμαρχε, εάν υπάρχουν νοικοκυριά στην επαρχία μας χωρίς ρεύμα, και αν ναι τι πρόκειται να κάνει για αυτά η δημοτική αρχή;

   Είναι αλήθεια ότι εξαρχής στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα της δημοτικής αρχής της οποίας ηγούμαι υπήρξε η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, η ένταξή του σε πολιτιστικές διαδρομές και η παραγωγή νέου τοπικού πολιτιστικού προϊόντος.

   Αρχικά η επιλογή αυτή προέκυψε από τη διαπίστωση - όπως αυτή καταγράφηκε και μέσα στο επιχειρησιακό σχέδιο 2011 – 2014 του Δήμου - ότι η κατάσταση στο Δήμο σε θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας και εν γένει πολιτισμού ήταν σχεδόν απογοητευτική και σίγουρα αναντίστοιχη του ιστορικού παρελθόντος τόσο της ίδιας της πόλης των Φαρσάλων, όσο και της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα σημειώσαμε τότε ότι:

  • οι υπάρχοντες αρχαιολογικοί χώροι δεν ήταν προσιτοί στο ευρύ κοινό, τόσο τα τρία ταφικά μνημεία, τα διάσπαρτα απαλλοτριωμένα οικόπεδα εντός του πολεοδομικού ιστού με τα τμήματα της αρχαίας οχύρωσης, όσο και ο χώρος της ακροπόλεως
  • δεν υπήρχε αρχαιολογικό μουσείο
  • δεν υπήρχε λαογραφικό μουσείο
  • δεν είχαν προχωρήσει οι ανασκαφές στον από χρόνια κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Σκοτούσας
  • δεν υπήρχαν πουθενά αναρτημένες στην πόλη πινακίδες που να προσφέρουν μια στοιχειώδη έστω ενημέρωση, τόσο στους πολίτες όσο και στους επισκέπτες, για το μυθολογικό, αρχαιολογικό, ιστορικό παρελθόν της πόλης
  • δεν υπήρχε αναρτημένη καμιά ενημερωτική πινακίδα, σε κανέναν από τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής ευθύνης του Δήμου
  • δεν κυκλοφορούσε αναλόγου περιεχομένου υλικό, έντυπης ή ηλεκτρονικής μορφής, που να προσελκύει την ανάπτυξη της έρευνας και της μελέτης του μακραίωνου παρελθόντος της περιοχής ή την προσέλευση επισκεπτών
  • δεν υπήρχαν αρχαιολογικά-πολιτιστικά πάρκα
  • δεν είχαν αναδειχθεί τα σπουδαία θρησκευτικά μνημεία της περιοχής
  • δεν υπήρχαν εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία του Δήμου με θέμα τη γνώση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού
  • δεν υπήρχε προωθητική καμπάνια ευρείας έκτασης, εκμεταλλευόμενη τα πολιτιστικά και φυσιολατρικά χαρακτηριστικά του τόπου
  • και κυρίως, δεν υπήρχε κανενός είδους αναγνωρίσιμο τοπόσημο στην πόλη.

   Όλα αυτά καθιστούσαν τα Φάρσαλα μια μικρή ασήμαντη επαρχιακή πόλη.

   Για το καθένα ξεχωριστά από τα προαναφερθέντα θέματα, αλλά και για άλλα επιπλέον, διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο. Όλα έχουν δρομολογηθεί και τα πολλά ήδη υλοποιηθεί. Θα θυμίσω τα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα LEADER, τις μελέτες που εκπονήθηκαν για τη στερέωση και αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μνημείων, οι οποίες έχουν εγκριθεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας, που συνεχώς διευρύνονται, τη δημιουργία και έκδοση προωθητικών φυλλαδίων, τη συνεχή ψηφιακή αποτύπωση των πολιτιστικών μνημείων, την οργάνωση ανασκαφικών αρχαιολογικών προγραμμάτων και πολλά άλλα που οι αναγκαστικοί περιορισμοί της παρούσας συνεντεύξεως δεν επιτρέπουν να παρουσιάσω διεξοδικά.

   Αφουγκραζόμενος την πόλη επί δεκαετίες, μέσα από πολλούς και διαφορετικούς ρόλους και θέσεις, πιστεύω ότι υπήρξε κοινό αίτημα και σταθερή απαίτηση των κατοίκων της, συνειδητά ή ασυνείδητα, να ξαναβρεθεί η άκρη του νήματος που συνδέει το παρόν με το ιστορικό παρελθόν, η πολιτιστική κληρονομιά να ζωντανέψει, να τροφοδοτήσει και να μπολιάσει δημιουργικά τη σύγχρονη ζωή του τόπου. Έθεσα, λοιπόν, το θέμα του πολιτισμού πολύ υψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της δημαρχίας μου, πρωτίστως διότι πιστεύω ότι η σφοδρή κρίση που βιώνουμε και η προϊούσα δύση του ελληνικού τοπίου, έτσι όπως το γνωρίσαμε κατά τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια, έχουν σε ένα μεγάλο βαθμό τη ρίζα τους στη βαθμιαία και με γεωμετρική πρόοδο απομάκρυνση από την παιδεία και τους παραδοσιακούς αξιακούς κώδικες, ενώ συνάμα θεωρώ ότι δίχως ιστορία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εθνική συνείδηση και δίχως εθνική συνείδηση δεν υπάρχει ούτε πρωτότυπη κουλτούρα, ούτε πραγματικός πολιτισμός.

   Το να θέσει η Δημοτική Αρχή πολύ υψηλά στην «ατζέντα» της το θέμα του πολιτισμού, με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο δεν σημαίνει ότι έβαλε σε δεύτερη μοίρα την κοινωνική πολιτική. Τουναντίον, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η Δημοτική Αρχή με περισσή φροντίδα στόχευσε στα κοινωνικά ζητήματα, δημιούργησε κοινωνικούς θεσμούς και δομές, διεκδίκησε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και ενεργοποίησε την τοπική κοινωνία, όπου χρειάστηκε. Να θυμίσω την οργάνωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, του Ιατροκοινωνικού Κέντρου, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», των Βρεφονηπιακών Σταθμών.

 

Με την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν την ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής μας, σκοπεύετε να φέρετε επισκέπτες στην επαρχία μας; Ποιοι είναι οι στόχοι της δημοτικής αρχής για τον σκοπό αυτό και ποιος ο προγραμματισμός;

   Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι ένα βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει όλο αυτό το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο και ειδικότερα για τα Φάρσαλα που έχουν αφήσει ανενεργό το πολιτιστικό τους κεφάλαιο για πολλές δεκαετίες. Στόχος μας αποτελούσε και αποτελεί η συστηματική αναζήτηση, μελέτη και ανάδειξη του εντυπωσιακού πολιτιστικού πλούτου του τόπου, η εξοικείωση των δημοτών με αυτόν, η ενσωμάτωση των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στο σύγχρονο τρόπο ζωής και η μετατροπή τους έτσι σε μια γόνιμη ζώσα πραγματικότητα που θα βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με το παρόν. Αν μέσα από αυτή τη διαδικασία, που συνδυάστηκε με τη συντονισμένη προσπάθεια να δώσουμε εξωστρέφεια και επικοινωνιακή διεύρυνση στο Δήμο καταφέρουμε να επιτύχουμε την προβολή του τόπου και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των υπολοίπων Ελλήνων και ξένων και μέσω αυτών να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην πόλη, νομίζω ότι θα έχουμε επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Τονίζω, όμως, διότι από μια μερίδα κατοίκων εκφράστηκε η άποψη ότι όλα τα έργα πολιτισμού στα οποία, με αυστηρό σχεδιασμό και ιεράρχηση, στράφηκα είχαν ως αποκλειστικό στόχο την προσέλκυση τουριστών, ότι βασικός μου στόχος ήταν οι κάτοικοι του Δήμου να ξαναβρούν την ταυτότητά τους, να μάθουν τι συνιστά την ταυτότητα αυτή και πνευματικά θωρακισμένοι να βαδίσουν σταθερότερα και καθαρότερα στο μέλλον τους. Εάν σε δεύτερο χρόνο καταστήσουμε τον τόπο μας ελκυστικό σε ομάδες επισκεπτών, θα ήμουν ευτυχής καθόσον θα εξασφάλιζα επιπλέον πηγές εισοδήματος στους δημότες μου.

   Θα συνεχίσω να εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση και, πέραν των μεγάλων έργων, ήδη έχω αποφασίσει να προχωρήσω στη δημιουργία και άλλων προωθητικών εντύπων και με κάθε τρόπο θα επιδιώξω θετική αναφορά του Δήμου μου ανά την Ελλάδα και όχι μόνον. Τα Φάρσαλα θα προβληθούν μέσα από τουριστικά έντυπα διεθνούς κυκλοφορίας και εντός του προσεχούς διαστήματος θα λειτουργήσει η αγγλική σελίδα του διαδικτυακού μας τόπου, ενώ σκεφτόμαστε σοβαρά και μια ρωσική εκδοχή, μια και εκεί υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή ενδιαφέροντος. Και αυτά ασφαλώς θα είναι μονάχα η αρχή, που μαζί με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων πολιτισμού θα αποτελέσουν τη βάση για να καταστήσω τον τόπο μου ελκυστικό και ενδιαφέροντα.

 

Πριν από ένα μήνα περίπου είχαμε την ευχάριστη είδηση για την ίδρυση και λειτουργία σταθμού ΕΚΑΒ στα Φάρσαλα. Έχοντας υπόψη ότι το θέμα της υγείας στην επαρχία μας υπήρξε πάντοτε φλέγον, καθότι το Κέντρο Υγείας ανέκαθεν παρουσίαζε προβλήματα με ελλείψεις και αρκετές ζωές χάθηκαν άδικα εξαιτίας αυτού, πιστεύετε ότι θα υλοποιηθεί; Τι προτίθεται να πράξει η δημοτική αρχή για αυτό και γενικότερα για το θέμα της υγείας, έτσι ώστε να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια ο φαρσαλινός πολίτης;

   Πραγματικά η διοίκηση του ΕΚΑΒ ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για τη λειτουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, όπως επίσης η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε τη βούλησή της για δημιουργία γραφείου στην πόλη. Τέλος, να σημειώσω ότι η διοίκηση της ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε την ένταξη κατασκευής βανοστασίου του αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή του Σ.Σ. Φαρσάλων και την άμεση έναρξη κατασκευής αγωγού διανομής αερίου στην πόλη.

   Αναρωτιέμαι, με βάση τη διατύπωση της ερώτησής σας, εάν υπάρχει έστω και ένας δημότης που πιστεύει ότι όλα τα παραπάνω ανακοινώθηκαν συμπτωματικά ή τυχαία.

   Η απάντησή μου είναι ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο ούτε συμπτωματικό. Τόσο η ανακοίνωση δημιουργίας του σταθμού ΕΚΑΒ, όσο και του γραφείου ΕΟΠΥΥ, αλλά και του έργου της ΔΕΣΦΑ, οφείλονται σε ενέργειες και συνέργειες της δημοτικής αρχής και φορέων ή ατόμων που συνέπραξαν, όπως:
α) για το σταθμό ΕΚΑΒ, ο Δ/ντης του ΚΥΦ κ. Δημήτρης Βουτσιλάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Γακόπουλος και οι λοιποί φορείς, ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαγγελής, η συντοπίτισσα κ. Βούλα Καψιώχα, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Λάζαρος Μακρής, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνιος Μπέζας.
β) για το γραφείο ΕΟΠΥΥ, ο πρώην Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Θέμης Αναστασίου, και ο συντοπίτης μας Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός και
γ) για το έργο της ΔΕΣΦΑ, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής του νομού κ. Φίλιππος Σαχινίδης, που ιδιαίτερα επίμονα και επί χρονικό διάστημα διετίας στηρίζει το αίτημα του Δήμου για ένταξη του έργου της παροχής φυσικού αερίου στην πόλη μας, καίτοι δεν αποτελεί πρωτεύουσα νομού.
Κατά τα παραπάνω, το ερώτημα περί του τι προτίθεται να πράξει η δημοτική αρχή απαντάται με τα προαναφερόμενα και την προσθήκη ότι η δημοτική αρχή κινείται παντού και με κάθε δυνατή συνέργεια, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες.

 

Ως γνωστό ένα πάγιο αίτημα των Φαρσαλινών είναι και η ύπαρξη καθαρού πόσιμου νερού. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις όλων των υποψηφίων εδώ και δεκαετίες δεν έγιναν πράξη. Πρόσφατα προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις από τους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου, για την δημιουργία γεώτρησης στην συγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα, η οποία θα υδρεύσει όλη την πόλη των Φαρσάλων. Πείτε μας την άποψή σας για το εάν οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι δικαιολογημένες, και αν τελικά η μεταφορά νερού από τον Άγιο Γεώργιο στα Φάρσαλα αποτελεί λύση χωρίς συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής.

   Πράγματι, πάγιο αίτημα των Φαρσαλινών κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είναι η παροχή άφθονου και ποιοτικού νερού ύδρευσης και αυτό έχει και προεκτάσεις, καθόσον δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της πόλης αλλά και κάμποσων πλέον οικισμών και κοινοτήτων που έχουν αντίστοιχο με την πόλη πρόβλημα.

   Η ΔΕΥΑ, ως ενιαία πλέον υπηρεσία παροχής νερού ύδρευσης με τα πλείστα όσα προβλήματα επιβίωσής της, καθότι υπενθυμίζω ότι παραλήφθηκε με συνολικές οφειλές προς τρίτους ύψους περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ, κλήθηκε να ανταπεξέλθει στην εύλογη απαίτηση των δημοτών.
Να γνωρίσω, επίσης, στους δημότες ότι η ΔΕΥΑ ως υπηρεσία στερείται παντελώς τεχνικού – επιστημονικού προσωπικού, με ότι αυτό συνεπάγεται και γίνεται εύκολα αντιληπτό από κάθε δημότη.

   Παρά ταύτα, ήδη από αρχής θητείας μας και αφού διαπιστώσαμε κατά πρώτον, ότι για το φράγμα Παλιοδερλί - Σκοπιάς, που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες, δεν υφίσταται επικαιροποιημένη μελέτη και κατά αναγκαία συνέπεια δεν υφίσταται άμεση δυνατότητα ένταξης σε οποιοδήποτε σχετικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ήθελε υπάρξει,
κατά δεύτερον, ότι για το έργο του Σμοκόβου η ευκαιρία ένταξης και της περιοχής μας χάθηκε, ήδη από το έτος 2008, όταν άρχισε η μελέτη του έργου μεταφοράς νερού στην ανατολική πλευρά του νομού Καρδίτσας,
κατά τρίτον, ότι για το αρδευτικό φράγμα στο Κακλετζόρεμα Διλόφου η μελέτη εκτελείται μεν, αλλά απαιτείται τουλάχιστον τριετία για την παράδοσή της
και κατά τέταρτον, το ευκόλως λεγόμενο «φέρε νερό από τα βουνά» απαντάται από τα προαναφερόμενα, αποφασίσαμε από το Δεκέμβριο του έτους 2011, να εντάξουμε στο τεχνικό πρόγραμμα του επόμενου έτους 2012 την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φαρσάλων και τον αγωγό μεταφοράς νερού στην πόλη.

   Πράγματι, κατά συνεδρίαση του Δ.Σ. έτους 2011 εντάχθηκε και προϋπολογίσθηκε το έργο και το ίδιο επαναλήφθηκε κατά τη σύνταξη και του Τεχνικού Προγράμματος του έτους 2013, δηλαδή κατά μήνα Ιανουάριο 2013, οπότε συμπεριλήφθηκε το έργο κοστολογημένο πλέον, χωρίς καμία αντίρρηση από κάποιο. Και πάντα ταύτα βέβαια, ενώ ήδη από μηνός Απριλίου έτους 2012 είχε ανατεθεί η σύνταξη της σωρείας των προβλεπόμενων τεχνικών μελετών σε εξειδικευμένο γραφείο και έχουν πλέον αυτές παραληφθεί από τις υπηρεσίες από τα συλλογικά όργανα του Δήμου. Σημειώνουμε, βέβαια, ότι η διαδικασία σύνταξης και εγκρίσεώς τους ξεπέρασε το χρονικό διάστημα των 15 μηνών, για να γίνει κατανοητό ότι η μελέτη απαιτεί ωρίμανση και αντιμετώπισε πλείστα όσα ζητήματα και υπηρεσίες (ιδιοκτησιακό, δασαρχείο, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις).

   Ακολούθως, υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος σε πρόσκληση χρηματοδότησης από Περιφερειακό Πρόγραμμα με Ευρωπαϊκές πιστώσεις και εντάχθηκε με το σύνολο της αναγκαίας δαπάνης ύψους € 2.700.000,00 και εξαγγέλθηκε η ένταξη του έργου ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, την 26 Ιουλίου 2013, από το Δήμαρχο, ως φορέα εκτέλεσης του έργου και τον Περιφερειάρχη ως ενδιάμεσο φορέα χρηματοδότησης.

   Όμως αυτή η ένταξη του έργου και η εξασφάλιση χρηματοδότησης προς εκτέλεση, κινητοποίησε αντιδραστικό μηχανισμό ανατροπής της εντάξεως, με κινήσεις παρασκηνιακές και υπόγειες, για να ακυρωθεί το έργο.

   Ταυτόχρονα, επιδιώχθηκε να κωλυσιεργήσει και αυτή η έγκριση της τροποποίησης της απόφασης έγκρισης, που αφορούσε υποπαράγραφο του θέματος, οπότε κατά συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Αύγουστο 2013 εμφανίστηκε μια ομάδα κατοίκων του Αγίου Γεωργίου να ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει ο οικισμός από τη διάνοιξη της νέας γεώτρησης, η οποία μέλλει να αντλεί 200 κ.μ. νερού ωριαίως, και ενώ επιμελώς επιχείρησαν να αποκρύψουν ότι κατά το προγενέστερο τριετές διάστημα ουδόλως τους απασχολούσε κάτι σχετικό και ότι στην περιφέρεια Αγίου Γεωργίου υφίστανται πενήντα εννέα (59) νόμιμες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν άνω των 6.000 κ.μ. ωριαίως, ότι από αυτές τις γεωτρήσεις οι πέντε είναι του ΤΟΕΒ και εξ αυτών εκάστη των τριών αντλεί ποσότητα μεγαλύτερα των 280 κ.μ. ωριαίως.

   Είναι καταφανέστατο, ότι ουδένα ζήτημα υφίσταται για τον οικισμό, άλλωστε εάν υφίστατο οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι και οι λοιποί κάτοικοι θα μείωναν την άντληση των αρδευτικών γεωτρήσεών τους, οι δε αντιδράσεις είναι σκόπιμες, δόλιες και υποβολιμαίες. Απορώ, όμως πως υιοθετήθηκαν άκριτα από τινές των δημοτικών συμβούλων, και μάλιστα από εκείνους που ιδιαίτερα δείχουν να νοιάζονται για την ποιότητα του νερού ύδρευσης της πόλης κλπ. Ας αναρωτηθούν οι αναγνώστες σας για τη σκοπιμότητα και ας κρίνουν καταλλήλως.

   Όσον αφορά στην ποσότητα των νερών στην περιοχή είναι γνωστό και πασιφανές ότι είναι τρομακτικά μεγάλες και διαρκώς ανανεώσιμες από τις απορροές του Ναρθακίου όρους, και όσον αφορά στην ποιότητα είναι γνωστό ότι είναι άριστη. Απλώς απομένει να γίνει και άριστο έργο.

   Κατά συνέπεια, απερίφραστα δηλώνω ότι η μεταφορά νερού από την περιοχή Αγίου Γεωργίου επιλύει το μακροχρόνιο πρόβλημα ύδρευσης της πόλης και βεβαίως δεν ενέχει βλαπτική συνέπεια για τους κατοίκους του οικισμού, τούτο δε επιβεβαιώνεται και από τις συνταχθείσες μελέτες και από τη ζώσα πραγματικότητα αλλά και από το γεγονός ότι το έργο εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που συνεπάγεται πλήρεις και ενδελεχείς ελέγχους και από ευρωπαϊκά όργανα.

 

Κ. Δήμαρχε, αναμφισβήτητα το Κοινωνικό Παντοπωλείο αποτελεί μία ανάσα όσον αφορά για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά της περιοχής. Ορισμένοι όμως κρίνουν ότι καθυστέρησε πάρα πολύ η λειτουργία του, πως σχολιάζετε αυτή την άποψη. Πείτε μας ακόμη τι γίνεται με την λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου και του κοινωνικού φροντιστηρίου. Σχεδιάζει η δημοτική αρχή και άλλες κοινωνικές δομές για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες;

   Όσον αφορά στο εάν υπάρχουν νοικοκυριά στην επαρχία μας χωρίς ρεύμα, και αν ναι, τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή γι' αυτά, σας επισημαίνουμε ότι, όπως ήδη έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα μας, ο Δήμος Φαρσάλων από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 παραλαμβάνει τις αιτήσεις των δημοτών που αφορούν στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

   Καλούνται, λοιπόν, οι δημότες που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στους οποίους έχει διακοπεί η ηλεκτρική σύνδεση, λόγω αδυναμίας καταβολής του αντιτίμου του λογαριασμού τους, να προσέρχονται στο Δημαρχιακό Κατάστημα Φαρσάλων προκειμένου να υποβάλλουν τη σχετική αίτησή τους.

   Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα, αντίγραφο του Εκκαθαριστικού της Εφορίας, όπως επίσης και τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ και να απευθύνονται στο γραφείο του Αντιδημάρχου Δημήτρη Μπαμπανίκα. Το τηλέφωνο στο οποίο μπορούν να λάβουν πληροφορίες είναι το 2491350123.

   Όσον αφορά στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου:
Η οργάνωση και η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου υπήρξε ένα θέμα για το οποίο ο Δήμος φρόντισε ιδιαίτερα και με επιμέλεια για όλες τις πτυχές του. Πρώτα από όλα για το χώρο στέγασης και τον εξοπλισμό του, για την επιλογή των ανθρώπων που θα στήριζαν τη λειτουργία του, μα πάνω από όλα το να μην έχει η θαυμάσια αυτή πρωτοβουλία αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας, ευκαιριακό και αποσπασματικό χαρακτήρα. Δεν έπρεπε να πορευθούμε υπό το κράτος συναισθηματικών παρορμήσεων και ακολουθώντας το κλίμα του συρμού, που είχε τότε δημιουργηθεί, να κάνουμε βιαστικές κινήσεις, σαν αυτές που οδήγησαν ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις να ναυαγήσουν σύντομα. Κινηθήκαμε μεθοδικά προσπαθώντας συνεχώς να εξασφαλίζουμε το βάθος της διάρκειας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και πώς να κρατούμε αμείωτο το ενδιαφέρον για προσφορά και αλληλεγγύη όλων εκείνων που στηρίζουν τη λειτουργία του. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν απόλυτα. Το παντοπωλείο λειτουργεί ήδη από το Νοέμβριο του 2012 και με εθελοντική προσφορά και συμμετοχή εξυπηρετεί εκατόν δέκα οικογένειες συμπολιτών μας.

   Όσον αφορά στη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου κ.α.
Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά ο Δήμος φρόντισε και για τη οργάνωση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, μια πρωτοβουλία που στήριξε ομάδα εκπαιδευτικών της πόλης μας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις υπαρκτές ανάγκες μερίδας μαθητών. Η δράση, όμως, αυτή δεν επαναλήφθηκε κατά την τρέχουσα χρονιά, καθώς άρχισε να λειτουργεί στο Δημόσιο Σχολείο ο θεσμός της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, που κάλυψε, από όσο γνωρίζω, τις μαθητικές ανάγκες.

   Κοινωνικό Φαρμακείο, δεν έγινε δυνατό να στηθεί ακόμη στο Δήμο μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείφθηκε ο στόχος της δημιουργίας του.

   Ο Δήμος Φαρσάλων έχει αποδείξει ότι βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, αναζητώντας τρόπους στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Ενδιαφέρεται για την εύρεση πηγών χρηματοδότησης και την ανάπτυξη σταθερών πλαισίων λειτουργίας χρήσιμων κοινωνικών δομών και όλα αυτά μέσα από ασφαλείς, θεσμοθετημένους δρόμους.

 

Επίσης κ. Δήμαρχε, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε εάν η ΔΕΥΑΦ κάνει συχνούς ελέγχους για την ποιότητα του πόσιμου νερού. Συγκεκριμένα θα θέλαμε να μας πείτε κάθε πότε γίνονται οι έλεγχοι και γιατί δεν ανακοινώνονται στο κοινό έστω και με δελτία τύπου.

   Από το 2011 που συστήθηκε η ΔΕΥΑ Φαρσάλων, πραγματοποιούνται διαχρονικά και σε συνεργασία με το Πρότυπο Εργαστηριακό Κέντρο Αναλύσεων Βόλου, Q & Q Analysis, συστηματικές δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις στα δίκτυα ύδρευσης όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Φαρσάλων.

   Το νερό ύδρευσης των δικτύων της ΔΕΥΑΦ προέρχεται από γεωτρήσεις που βρίσκονται στους αντίστοιχους οικισμούς. Από τα διαχρονικά αποτελέσματα παρακολούθησης της ποιότητας του υδρευτικού δικτύου της περιόδου 2011-2013, καταδεικνύεται ότι το νερό ύδρευσης είναι καλής ποιότητας και υπερκαλύπτει όλα τα όρια ποιότητας για ανθρώπινη κατανάλωση (ΚΥΑ Υ2/2600/2001). Οι αναλύσεις περιλαμβάνουν τις φυσικοχημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους και τα βαρέα μέταλλα-τοξικές ουσίες που προβλέπονται από την Εθνική Νομοθεσία (ΚΥΑ Υ2/2600/2001).

   Οι μικροβιολογικοί και οι χημικοί έλεγχοι έλεγχοι γίνονται δυο φορές το χρόνο (μία φορά την ξηρά περίοδο και μια φορά την υγρή περίοδο).

   Η συστηματική διενέργεια ελέγχων για την ποιότητα του πόσιμου νερού αποτελεί ουσιαστική υποχρέωσή μας προκειμένου να διαθέτουμε ανά πάσα στιγμή πλήρη και αξιόπιστη εικόνα σε ένα ζήτημα άμεσα συνδεδεμένο με τη δημόσια υγεία, οι δε ανακοινώσεις και γνωστοποιήσεις των αποτελεσμάτων των αναλύσεων κατά τα προβλεπόμενα γίνονται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία, για οποιοδήποτε λόγο και αιτία το νερό ύδρευσης κάποιας περιοχής ή οικισμού ήθελε ευρεθεί ως ακατάλληλο για κατανάλωση, οπότε εκδίδεται σχετική ανακοίνωση και γνωστοποιείται στους αντίστοιχους χρήστες και μόνον, όπως την 15η Ιανουαρίου 2011 στην πόλη των Φαρσάλων και κατά μήνα Δεκέμβριο ιδίου έτους στους οικισμούς της κοινότητας Ερέτρειας.

 

Κ. Δήμαρχε, ένα ακόμη μείζον ζήτημα που απασχολεί τους Φαρσαλινούς, είναι το κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης. Είναι γνωστό ότι έχετε αναζητήσει ιδιωτικό χώρο για την δημιουργία δημοτικού χώρου στάθμευσης, μέχρι και σήμερα όμως δεν έχει βρεθεί καμία λύση. Το κέντρο συνεχίζει να πάσχει από κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής, οι πεζόδρομοι είναι κατειλημμένοι από Ι.Χ. και γενικότερα πολίτες οι οποίοι θέλουν να διεκπεραιώσουν μία σύντομη εργασία είτε συναλλαγή σε τράπεζα, είτε στον Δήμο βρίσκονται στην δεινή θέση να σταθμεύουν εκατοντάδες μέτρα μακριά. Οι τολμηροί δυστυχώς πολλές φορές διακινδυνεύουν να δεχτούν και την κλήση της τροχαίας. Επίσης πολλές φορές έχει ακουστεί η άποψη ότι πρέπει να αλλάξει η ροή της εισόδου της πόλης, δηλαδή να εισέρχονται στο κέντρο τα Ι.Χ. από Λαρίσης και να εγκαταλείπουν αυτό από την οδό Λαμίας. Υπάρχει σχέδιο για την αποσυμφόρηση του κέντρου και γενικώς ποια η άποψή σας επί του θέματος.

   Είναι φανερό για όλους όσους κυκλοφορούν εποχούμενοι στην πόλη των Φαρσάλων ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά σταθμευτικό πρόβλημα, που γεννά τα όποια κατά καιρούς προβλήματα κίνησης στο κέντρο, τα οποία μεγιστοποιούνται όταν συνδυάζονται με την κακή οδηγική συμπεριφορά μερίδας των συμπολιτών μας, που μοιάζει να αγνοούν τα όσα επιτάσσουν οι κανόνες και οι νόμοι του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

   Η Δημοτική Αρχή έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα δημοτικό χώρο στάθμευσης μέσω της εύρεσης ιδιωτικού χώρου, αλλά δυστυχώς η αναζήτηση στάθηκε ατελέσφορη. Παρά ταύτα δημιουργήθηκε ένας ευρύς χώρος στάθμευσης στις Πηγές του Απιδανού ποταμού, ενώ προχωρά και η δημιουργία ενός επιπλέον χώρου, δυναμικότητας 80 έως 100 αυτοκινήτων, στην οδό Λαρίσης πλησίον του κτηρίου της EXPERT.

   Πιστεύω ακράδαντα ότι επιβάλλεται να αλλάξει η οδηγική μας κουλτούρα και συμπεριφορά. Τα μεγέθη και οι δυναμικές των αστικών σχηματισμών διαφοροποιούνται κάθετα και οφείλουμε να ακολουθούμε τα νέα δεδομένα. Η λογική «καβάλα πάνε στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε», που για δεκαετίες ίσχυε στην καθημερινότητα της ελληνικής επαρχίας και βάσει της οποίας οι χρήστες των δημοσίων οδών συμπεριφέρονταν ως να βρίσκονταν στο χωράφι τους εκ των πραγμάτων πρέπει να εγκαταλειφθεί και όλοι να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας, να πάψουμε να καταστρατηγούμε τα δικαιώματα των άλλων, να τους σεβαστούμε ώστε να γίνει η ζωή μας πιο λειτουργική και αρμονική.

 

Κατά καιρούς υπήρξαν διαμαρτυρίες από επιχειρηματίες για τα κολωνάκια που τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πόλης, που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος τους δραματικά. Όπως μας είπαν παρά τις εκκλήσεις τους, η δημοτική αρχή φαινόταν ανένδοτη στο να αφαιρέσει αυτά τα ελάχιστα κολωνάκια. Θέλετε να κάνετε κάποια τοποθέτηση επ' αυτού;

   Τα κολωνάκια τοποθετήθηκαν στις εισόδους των πεζοδρόμων οριοθετώντας τους. Είναι μια πάγια τακτική σε όλες τις πόλεις με πεζοδρόμους, πολύ περισσότερο δε όταν υπάρχουν κάτοικοι ή επισκέπτες που σταθερά τους καταπατούν και ανενδοίαστα διέρχονται εξ αυτών ή σταθμεύουν σε αυτούς, προκαλώντας προβλήματα.

   Επιπλέον, σας επισημαίνω με έμφαση ότι ουδείς υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Δήμο για αφαίρεση των κολωνακίων και πώς θα μπορούσε, άραγε, να προβεί σε κάτι τόσο εξόφθαλμα παράτυπο;

 

Κ. Δήμαρχε, την τελευταία διετία είδαμε και την δημιουργία έργων υποδομής, όπως αυτά που αναβάθμισαν την βόρεια πλευρά της πόλης, διαπιστώθηκαν ωστόσο ελλείψεις από πολλούς συμπολίτες μας. Παραδείγματος χάρη, τα πεζοδρόμια κρίθηκαν ότι είναι αρκετά περιορισμένα σε πλάτος και με εμπόδια από στύλους της ΔΕΗ και δέντρα. Το ερώτημά μας εδώ είναι αν αυτά τα έργα αναβαθμίζουν επί της ουσίας την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και αν πιστεύετε ότι τηρούν τις προδιαγραφές. Βλέπετε το ράβε-ξήλωνε στα Φάρσαλα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο.

   Είμαι αληθινά ευτυχής διότι, κατά γενική ομολογία, την τελευταία διετία η πόλη βρίσκεται σε έναν οργασμό έργων και δη έργων υποδομής, που άρδην διαφοροποιούν την εικόνα της και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Στην επισήμανση αυτή προβαίνουν συχνά άνθρωποι που γνωρίζουν την πόλη από το παρελθόν και επανέρχονται τώρα, συναντώντας έναν τόπο σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης, γεγονός που, για να αντιληφθεί κανείς το πραγματικό του μέγεθος, πρέπει να συνεκτιμήσει και με το δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα.

   Έργα που για δεκαετίες, όχι μόνον δεν έγιναν, αλλά ούτε καν είχαν σχεδιασθεί ή δρομολογηθεί, καταφέραμε να τα κάνουμε πραγματικότητα σε τόσο σύντομο χρόνο. Ας αναλογισθείτε τι έχει γίνει. Ενδεικτικά σας αναφέρω έργα όπως: Αναβάθμιση – ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων και οδών στο βορειοδυτικό τόξο της πόλης των Φαρσάλων, Αναβάθμιση –ανάπλαση χώρων στο βόρειο τόξο της πόλης των Φαρσάλων, Ολοκλήρωση ανάπλασης πηγών Απιδανού, Διευθέτηση και καθαρισμός κοίτης Απιδανού σε μήκος 1900 μέτρων, Ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης Φαρσάλου, Αστικές Αναπλάσεις Πόλεως Φαρσάλων στις οδούς Αχιλλέως, Λαρίσης και Λαμίας, Αστικές Αναπλάσεις Πόλεως Φαρσάλων II στην Περιφερειακή οδό και στις οδούς Βόλου, Λαρίσης, Λαμίας και Θέτιδος, Καθαρισμός κοίτης και μόρφωση πρανών ρέματος Αικλή, Αστικές Αναπλάσεις περιοχής Αγίου Νικολάου του Δήμου Φαρσάλων, Ασφαλτοστρώσεις οδών πόλεως 2012, Ασφαλτοστρώσεις ενιαίου Δήμου 2013-2014, Συντήρηση παιδικών χαρών ενιαίου Δήμου και κατασκευή δώδεκα νέων στην πόλη, Ενεργειακή αναβάθμιση έξι σχολικών μονάδων, Ενεργειακή αναβάθμιση δύο παιδικών σταθμών και του Κλειστού Γυμναστηρίου, Πράσινη Κοινότητα στους πέντε οικισμούς της Τ.Κ. Ευυδρίου, Πράσινα δώματα στο 2ο Γυμνάσιο –Λύκειο, Ένταξη του έργου αποπληρωμής της αποχέτευσης της πόλης, Ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης και μεταφορά νερού από την περιοχή Αγίου Γεωργίου στα Φάρσαλα και, όπως σίγουρα γνωρίζετε, πολλά περισσότερα έργα πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος.

   Διστάζω να πιστέψω πως υπάρχουν άνθρωποι με καθαρό μυαλό, κρίση και καλόπιστη διάθεση κριτικής που να μην παραδέχονται ότι τα έργα, που εκπονήθηκαν και εκπονούνται, επί της ουσίας αλλάζουν την καθημερινή ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας με θετικό πρόσημο. Με αυτό δεν εννοώ φυσικά ότι έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις που όφειλαν να γίνουν στην πόλη, ώστε να αποκτήσει μια σύγχρονη φυσιογνωμία, φιλική προς τους κατοίκους της. Κάτι τέτοιο εξάλλου είναι προϊόν μιας διαρκούς προσπάθειας και σχεδιασμού. Πώς μπορεί όμως να αμφισβητηθεί ότι έχουν τεθεί οι ορατές και υπαρκτές βάσεις και ότι, ήδη, υπάρχουν σαφή και απτά αποτελέσματα; Ας μην επιδιδόμαστε σε μια διαρκή, ατελέσφορη γκρίνια, ας επιλέξουμε τη γόνιμη και μετά λόγου γνώσεως και επιχειρημάτων καλόπιστη κριτική. Ως Δήμαρχος και από τη θέση ευθύνης που κατέχω, είμαι έτοιμος και να τη δεχθώ και να την αξιοποιήσω. Από την άλλη μεριά, θεωρώ ότι θα ήταν προσβλητικό για την προσπάθεια που καταβάλλω καθημερινά για το Δήμο και τους Δημότες να δέχομαι από μικρή μερίδα συμπολιτών ανεδαφικές απόψεις απαξίωσης του έργου της Δημοτικής Αρχής, οι οποίες και κακόπιστες είναι και δεν οδηγούν στη βελτίωση της πόλης και των συνθηκών ζωής σε αυτή.

 

Θα θέλαμε να αναφερθούμε επίσης στις προσλήψεις που έχουν γίνει κατά την διάρκεια της θητείας σας. Ως γνωστό τα έγγραφα των υποψηφίων εξετάζονται μέσω ΑΣΕΠ. Όμως κατά το παρελθόν, όχι επί της δικής σας θητείας, οι ενστάσεις δικαιώθηκαν στο 100%. Το ερώτημά μας είναι εάν κατά την διάρκεια της θητείας σας έχουν επίσης δικαιωθεί ενστάσεις για τις προσλήψεις που έχουν γίνει στο Δήμο Φαρσάλων.

   Κατά την τριετή θητεία μου έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού δίμηνης, πεντάμηνης και οκτάμηνης διάρκειας. Άπασες οι αιτήσεις των εκάστοτε υποψηφίων εξετάζονται αρχικά, ενδελεχώς, από αρμόδια επιτροπή του Δήμου, που συντάσσει και τους προσωρινούς καταλόγους επιτυχίας και εν συνεχεία το σύνολο των φακέλων και των δικαιολογητικών αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ, ο οποίος ελέγχει την εγκυρότητά τους και συντάσσει τους οριστικούς καταλόγους επιτυχίας. Θεωρώ αποτέλεσμα προσεκτικής και υπεύθυνης εργασίας από τα στελέχη του Δήμου το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου δεν έχουν υπάρξει ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων, που να έχουν δικαιωθεί.

 

Θα θέλαμε να σας θέσουμε κάποιες ερωτήσεις που αφορούν τις προσεχείς εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πρώτον, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε εάν θα είστε και πάλι υποψήφιος. Δεύτερον, εάν θα ζητήσετε ή αν θα αποδεχτείτε ενδεχόμενη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, όπως στην πρώτη σας εκλογική αναμέτρηση. Τρίτον, εάν πιστεύετε ότι τα κόμματα πρέπει να αναμιχθούν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος ποια είναι η γνώμη σας για τις αλλαγές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις προσεχείς εκλογές.

   Έχω λάβει την απόφαση να είμαι και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές. Ήταν μια εύκολη και φυσική απόφαση για μένα. Διεκδίκησα με επιτυχία στις προηγούμενες εκλογές το δημαρχιακό αξίωμα επειδή ήθελα πραγματικά να αλλάξει δραστικά το τοπίο του Δήμου. Πίστευα ότι ο τόπος είχε δραματικά χάσει χρόνο στις εξελίξεις και πορευόταν σε λάθος δρόμο, δίχως πρόγραμμα και σχεδιασμό. Και τώρα, καθώς έμπρακτα έχω αποδείξει ότι όποιος εργάζεται αφοσιωμένα και με σύνεση έχει, ακόμη και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, απτά αποτελέσματα, θα διεκδικήσω εκ νέου το δημαρχιακό αξίωμα για να έχω την ευκαιρία και τη χαρά να δω να ολοκληρώνονται όλα όσα έχω ξεκινήσει, αλλά και για να σχεδιάσω και να δρομολογήσω και νέα, τα οποία πιστεύω σθεναρά ότι θα αλλάξουν την καθημερινότητα των κατοίκων και την ουσιαστική ποιότητα της ζωής τους.

   Έπειτα από αυτή την τριετή θητεία μου στο δημαρχιακό θώκο, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβαν χώρα τόσο δραματικές αλλαγές στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι πλέον τα θέματα της τοπικής πολιτικής σκηνής κατά τι διαφορετικότερα. Η ιδεολογική μου προσέγγιση στα πολιτικά θέματα ασφαλώς και δεν αλλάζει. Θεωρώ όμως ότι οι καιροί απαιτούν μια διαφορετική αντίληψη διαχείρισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου οι κομματικές δεσμεύσεις και περιχαρακώσεις, όχι μόνον είναι εκ των πραγμάτων παρωχημένες, αλλά και αληθινά καθόλου χρήσιμες. Γνωρίζω καλά εκ των έσω ότι ένας εκλεγμένος Δήμαρχος οφείλει να στέκεται επάνω από τον όποιο κομματικό σχηματισμό της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής, για να μπορεί να ελίσσεται και να διαμορφώνει τις δικές του πολιτικές επιλογές, με αποκλειστικό γνώμονα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του τόπου του.

   Με βάση τα προαναφερθέντα είναι σαφές ότι δεν θα επιδιώξω την εξασφάλιση χρίσματος κανενός κόμματος και ασφαλώς πιστεύω ότι η ανάμειξη των κομμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στοιχείο του ανώριμου πολιτικού παρελθόντος της πατρίδας μας. Έχει πλέον ανατείλει η εποχή των άξιων οραματιστών, που συνάμα ξέρουν να κάνουν τα υψηλά οράματα πράξη. Μια θέση ανάμεσα σε αυτούς με τιμή διεκδικώ.

   Τέλος, οι αλλαγές, που φημολογούνταν ότι θα γίνουν στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε με όλο το σεβασμό για την προσωπική σας ζωή. Διανύσατε μία θητεία ως δήμαρχος όλης της επαρχίας και σαφώς οι ευθύνες είναι τεράστιες και ο προσωπικός χρόνος περιορισμένος. Με λίγα λόγια πείτε μας κατά πόσο αλλάζει η προσωπική ζωή ενός δημάρχου.

   Για τους ανθρώπους, που εκ της θέσεώς τους και με τις αποφάσεις τους επηρεάζουν τις ζωές των άλλων, το τίμημα είναι βαρύ, κυρίως σε ηθικό επίπεδο. Αυτή είναι η βασική, ουσιαστική και με βαρύνουσα σημασία αλλαγή στη ζωή μου, που σκιάζει όλες τις υπόλοιπες.

   Σαφώς οι ρυθμοί εργασίας καθίστανται ενίοτε εξοντωτικοί, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ο προσωπικός μου χρόνος είναι εκμηδενισμένος και η ψυχαγωγία μου συνδέεται πλέον, σχεδόν αποκλειστικά, με δραστηριότητες των δημοτών μου. Το αντίβαρο σε αυτή την πραγματικότητα προκύπτει από την τεράστια ικανοποίηση που μου γεννά η δημιουργία. Το να παρακολουθώ μέρα τη μέρα τον τόπο μου να αλλάζει και να προοδεύει και να γνωρίζω ότι οι αποφάσεις και οι πράξεις μου διαδραματίζουν τον κορυφαίο ρόλο σε αυτή τη θετική αλλαγή και την ανοδική πορεία, κάνει τις θυσίες της προσωπικής μου ζωής να μοιάζουν λιγότερο σημαντικές. Η προσωπική ζωή ενός συνειδητοποιημένου Δημάρχου ταυτίζεται εκ των πραγμάτων με τη ζωή του τόπου του.

   Εάν κάποιος δεν είναι αποφασισμένος να αφιερωθεί συνειδητοποιημένα και αποκλειστικά, κατά τη διάρκεια της θητείας του, στον τόπο και στην επίλυση των προβλημάτων του, καλύτερα και για αυτόν και για τον τόπο να μην μπει σε αυτή την επώδυνη διαδικασία.

 

Τέλος, ποιό είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε σε όλους τους Φαρσαλινούς, για τις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύουμε, αλλά και για τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων;

   Ο τόπος βιώνει μια βαθιά κρίση, που ήρθε για να αλλάξει συθέμελα το σαθρό, όπως αποδείχθηκε, οικοδόμημα της Ελλάδας της μεταπολίτευσης. Το κυριώτερο χτύπημα δέχθηκε, δυστυχώς, το σύστημα κοινωνικών δομών και οδήγησε μερίδα του πληθυσμού ακόμη και στην εξαθλίωση.

   Σε όσους Δημότες μου δοκιμάζονται από την κρίση θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος άμεσα, μέσω των κοινωνικών δομών που έχει δημιουργήσει, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να απαλύνει τα προβλήματά τους, αλλά και μακροπρόθεσμα, μέσω των έργων που υλοποιεί, προσπαθεί και θα προσπαθεί να δημιουργεί συνεχώς θέσεις εργασίας για το ντόπιο εργατικό δυναμικό, ώστε αφενός να εξαλειφθούν, όσο το δυνατόν, τα φαινόμενα πλήρους ανέχειας, αφετέρου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όλων.

   Εύχομαι σε όλους τους Φαρσαλινούς να μην χάσουν την ελπίδα σε ένα φωτεινότερο αύριο, να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να ονειρεύονται. Εύχομαι το μήνυμα που φέρει η Θεία Γέννηση να γίνει οδηγός στα βήματά τους. Είμαι πεπεισμένος ότι η πειθαρχημένη στόχευση και δουλειά είναι η απάντηση στις προσδοκίες όλων μας και θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα.

 

Κ. Δήμαρχε σας ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο που διαθέσατε και ελπίζουμε ότι η παρούσα εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, που αποτελείται και από ερωτήματα συμπολιτών δίνει απαντήσεις για το που βρισκόμαστε σήμερα και το τι μέλλει γεννέσθαι για το αύριο.

   Τελειώνοντας,

   Σας ευχαριστώ που μου προσφέρατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω τις θέσεις και τις απόψεις μου, αλλά και το έργο που υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή, στους αναγνώστες σας. Θεωρώ σημαντικό και εποικοδομητικό εργαλείο δημοκρατίας και συνετής άσκησης εξουσίας τη διαδραστική επικοινωνία δημότη – δημοτικής αρχής. Υπ' αυτήν την έννοια η προβολή του δημοτικού έργου, που σημαίνει ταυτόχρονα και υποβολή του στη δημόσια κρίση, φαντάζει αναγκαία και όσο πιο συχνά γίνεται τόσο πιο θεαματικά και επί της ουσίας αποτελέσματα έχει.

   Ας έχουμε την ευκαιρία και τη δύναμη να πορευθούμε στο δρόμο ενός ευτυχισμένου και δημιουργικού χρόνου.

 

Επικαιρότητα

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

28-04-2023

Δράση από παιδιά των ΚΔΑΠ στα Φάρσαλα γι…

Δράση από παιδιά των ΚΔΑΠ στα Φάρσαλα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Tην Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 και ώρα 17.00-20.00 οι εκπαιδευτικοί κα...

28-04-2023

«Πνεύμονα» πρασίνου και αναψυχής μεταξύ …

«Πνεύμονα» πρασίνου και αναψυχής μεταξύ της Περιφερειακής οδού και της Ανωχωρίου δημιουργεί ο Δήμος Φαρσάλων

Έναν ακόμη «πνεύμονα» πρασίνου και χώρο αναψυχής δημιουργεί ο Δήμος Φα...

24-04-2023

Νέο έργο συντήρησης του δικτύου αγροτική…

Νέο έργο συντήρησης του δικτύου αγροτικής οδοποιίας στον Δήμο Φαρσάλων

Σημαντικές παρεμβάσεις για τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας στις π...

21-04-2023

Ίδια μέτρα και σταθμά στις αποζημιώσεις …

Ίδια μέτρα και σταθμά στις αποζημιώσεις στο αμύγδαλο, ζητά ο Δήμος Φαρσάλων

Να αποζημιωθούν και οι αμυγδαλοπαραγωγοί της επαρχίας Φαρσάλων με τα...

19-04-2023

Αναβαθμίζονται ενεργειακά σχολεία σε Φάρ…

Αναβαθμίζονται ενεργειακά σχολεία σε Φάρσαλα και Βαμβακού

Στην ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων σχολείων σε Φάρσαλα και Βαμβακού...

13-04-2023

Ο εορτασμός του Αγίου Πάσχα στον Δήμο Φα…

Ο εορτασμός του Αγίου Πάσχα στον Δήμο Φαρσάλων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας προσκαλούμε να παραστείτεστην Ακολουθία του Επιταφίου...

13-04-2023

Ο Δήμος Φαρσάλων πρωτοπόρος στις δράσεις…

Ο Δήμος Φαρσάλων πρωτοπόρος στις δράσεις ανακύκλωσης

Τιμητική διάκριση παρέδωσε ο υπεύθυνος της εταιρείας ανακύκλωσης ειδών...

11-04-2023

Με μεγάλη συμμετοχή στα Φάρσαλα η εκδήλω…

Με μεγάλη συμμετοχή στα Φάρσαλα η εκδήλωση για την πρόληψη υγείας και τους εθελοντές δότες μυελού των οστών

Η αξία της πρόληψης, η προαγωγή της υγείας και η ενημέρωση για την ενδ...

07-04-2023

Φωτογραφίες 2ου Μυρμιδόνων Άθλου

Φωτογραφίες 2ου Μυρμιδόνων Άθλου

Φωτογραφίες της διοργάνωσης του 2ου Μυρμιδόνων Άθλου.   Φωτογ...

06-04-2023

Ασυνείδητοι μολύνουν με σκουπίδια περιοχ…

Ασυνείδητοι μολύνουν με σκουπίδια περιοχές στα Φάρσαλα – Με αυστηρές ποινές προειδοποιεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Έντονο προβληματισμό στις υπηρεσίες του Δήμου Φαρσάλων προκαλούν τα αλ...

05-04-2023

Εκδήλωση του Κ.Υ. Φαρσάλων για την αξία …

Εκδήλωση του Κ.Υ. Φαρσάλων για την αξία της πρόληψης και προαγωγή της υγείας

Το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέ...

31-03-2023

Ορκίστηκε νέα υπάλληλος Πολιτικός Μηχανι…

Ορκίστηκε νέα υπάλληλος Πολιτικός Μηχανικός στον Δήμο Φαρσάλων

Ορκίστηκε νέα υπάλληλος Πολιτικός Μηχανικός στον Δήμο Φαρσάλων Ορκίστ...

28-03-2023

Με απόλυτη επιτυχία διεξάχθηκε στα Φάρσα…

Με απόλυτη επιτυχία διεξάχθηκε στα Φάρσαλα ο 2ος «Μυρμιδόνων Άθλος»

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαρτίου στα Φάρσαλ...

28-03-2023

Η Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Μυρμιδόνων…

Η Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Μυρμιδόνων Άθλου ευχαριστεί για την άρτια διοργάνωση του αγώνα

  Η Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Μυρμιδόνων Άθλου στα Φάρσαλα, θέ...

27-03-2023

Ολοκληρώθηκε η διανομή τροφίμων μέσω το…

Ολοκληρώθηκε η διανομή  τροφίμων μέσω του Προγράμματος ΤΕΒΑ  (ΜΑΡΤΙΟΣ  2023) στο Δήμο Φαρσάλων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διανομή τροφίμων και άλλων προϊόντων του ...

27-03-2023

Φωταγωγήθηκαν γαλανόλευκα δημοτικά κτήρι…

Φωταγωγήθηκαν γαλανόλευκα δημοτικά κτήρια στα Φάρσαλα

Στα χρώματα της γαλανόλευκης φωταγωγήθηκαν απόψε Παρασκευή, δημοτικά κ...

27-03-2023

Εσκίογλου: Η εθνική επέτειος της 25ης Μα…

Εσκίογλου: Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, διαρκής υπενθύμιση της δύναμης του ιδανικού της Ελευθερίας

Το μήνυμα του Δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου για τη σημερινή εθνι...

24-03-2023

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες …

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες στον 2ο «Μυρμιδόνων Άθλο» στα Φάρσαλα – Τεχνική ενημέρωση

Τεχνική ενημέρωση σχετικά με σημαντικές παραμέτρους για τη διεξαγωγή τ...

24-03-2023

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Φάρσαλα για …

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Φάρσαλα για τη διεξαγωγή του 2ου «Μυρμιδόνων Άθλου»

Σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα λάβουν χώρα στα Φάρσαλα, μεθαύριο Κυρ...

24-03-2023

Με πληρότητα συμμετοχών θα διεξαχθεί μεθ…

Με πληρότητα συμμετοχών θα διεξαχθεί μεθαύριο Κυριακή ο 2ος «Μυρμιδόνων Άθλος» στα Φάρσαλα

Με πληρότητα συμμετοχών (262 στον αριθμό) ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές ...

23-03-2023

Με λαμπρότητα γιορτάζει ο Δήμος Φαρσάλων…

Με λαμπρότητα γιορτάζει ο Δήμος Φαρσάλων την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάζει και φέτος ο Δήμος Φαρσάλω...

21-03-2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ…

Γενικός Σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα της 23ης Μαρτίου μέχρι τ...

21-03-2023

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 25η Μαρτίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 25η Μαρτίου

   ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑ...

20-03-2023

Προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και άλλα…

Προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και άλλα κτήρια δημόσιας χρήσης ξεκινά στον Δήμο Φαρσάλων

Σε συνέχεια της απόφασης ένταξης του έργου «Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτ...

20-03-2023

Την Κυριακή 26 Μαρτίου ο «2ος Μυρμιδόνων…

Την Κυριακή 26 Μαρτίου ο «2ος Μυρμιδόνων Άθλος» στα Φάρσαλα

    Ο Δήμος Φαρσάλων, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κ...

20-03-2023

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλω…

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων χθες Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, ενέκρινε κ...

08-03-2023

Εσκίογλου: Η σκέψη μας στις μανάδες των …

Εσκίογλου: Η σκέψη μας στις μανάδες των θυμάτων των Τεμπών, εργαζόμαστε για την εξάλειψη κάθε ανισότητας

Δήλωση του Δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου για την Παγκόσμια Ημέρα...

06-03-2023

Χαλάζι έπληξε περιοχές του Δήμου Φαρσάλω…

Χαλάζι έπληξε περιοχές του Δήμου Φαρσάλων

Χαλαζόπτωση έπληξε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ναρθακίου, του Δήμο...

02-03-2023

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στ…

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές Ά/βάθμιας «ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές Ά/βάθμιας «ΚΑΘΑΡΙΟ...

25-02-2023

Εορταστικό τριήμερο με εκδηλώσεις στον Δ…

Εορταστικό τριήμερο με εκδηλώσεις στον Δήμο Φαρσάλων

  Σειρά εορταστικών εκδηλώσεων για το Τριήμερο της Αποκριάς δι...

23-02-2023

Αποκριάτικη παιδική εκδήλωση μεθαύριο Σά…

Αποκριάτικη παιδική εκδήλωση μεθαύριο Σάββατο στα Φάρσαλα

Μία όμορφη Αποκριάτικη παιδική εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 4 το μεσημέ...

23-02-2023

Στον Δήμαρχο Μάκη Εσκίογλου η βασίλισσα …

Στον Δήμαρχο Μάκη Εσκίογλου η βασίλισσα του φετινού καρναβαλιού των Φαρσάλων

Μία φρέσκια και λαμπερή παρουσία, γέννημα – θρέμμα Φαρσαλινή, η Ιωάννα...

22-02-2023

Περίσσεψε η ανθρωπιά στα Φάρσαλα για την…

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των Φαρσαλινών στο κάλεσμα της Δημοτι...

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«2ος ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ ΑΘΛΟΣ»

 mirmid300

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

TRITSHS300

Ανάπλαση πλατείας

anapl

Κέντρο Κοινότητας

shmakk

Ανταποκριτές ΕΛΓΑ

                 

Επιλογή Γλώσσας

greek version english version

 

 

jul

Διαδραστικός χάρτης

banner


Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, διαύγεια, dimos farsalon, farsala, diaugia
 
Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βιβλιοθήκη εντύπων, dimos farsalon, farsala, vivliothiki entupon Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, φωτογραφιες, dimos farsalon, farsala, photo gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βίντεο, dimos farsalon, farsala, video gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, αιτήματα πολιτών, dimos farsalon, farsala, aitimata politon

Επικοινωνία

Τηλ. 24913 50129

Fax  24910 23914

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στατιστικά

Επισκέπτες1137798

myWikipedia

Δήμος Φαρσαλων wikipedia, Φάρσαλα wikipedia, dimos farsalon wikipedia, farsala wikipedia

facebook-logo copy twitter logo   

© 2012-2013 Δήμος Φαρσάλων. All rights reserved | Ανάπτυξη και Φιλοξενία Ιστοσελίδας ItBiz