ΒΑΣΩ ΚΩΝ. ΝΟΥΛΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩN
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Στην ανατολική είσοδο της Τοπικής Κοινότητας Ζωοδόχο Πηγή Φαρσάλων, βρίσκεται μια ενδιαφέρουσα παραδοσιακή κρήνη της οθωμανικής περιόδου, που πρόσφατα κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο, με την αριθμ. Πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/19284/701/4-7-2011.
Πρόκειται για μια κατασκευή που μορφολογικά ανήκει στον τύπο της μονόπλευρης ανοικτής βρύσης. Αποτελείται από δύο αρχιτεκτονικά τμήματα, την κυρίως κρήνη και 21 δεξαμενές-ποτίστρες, ένθεν και ένθεν αυτής (πέντε δεξιά και δεκαέξι αριστερά, εκ των οποίων οι πέντε τελευταίες αριστερά, όπως αντικρίζουμε το μνημείο, είναι νεότερες προσθήκες- λιθόκτιστες, επιχρισμένες με παχιά στρώση τσιμέντου). Οι διαστάσεις των δεξαμενών των ποτιστρών κυμαίνονται από 1,10× 0,30μ. έως 1,30× 0,30μ. Η όλη κατασκευή συναποτελείται από λαξευμένους λίθους, ενώ χρησιμοποιήθηκε και αρχαίο υλικό σε β' χρήση.
Η κυρίως κρήνη έχει μέγιστες διαστάσεις 2,60 (ύψος) × 2,80 (πλάτος) × 0,80μ. (πάχος). Επιστέφεται από απλό οριζόντιο γείσο. Στην πρόσοψη διαμορφώνεται εσοχή που επιστέφεται από δύο συνεχόμενα καμπύλα τόξα, που βαίνουν σε μαρμάρινα γείσα σε β' χρήση και στηρίζονται δεξιά και αριστερά σε παραστάδες και στο μέσο σε κιλλίβαντα. Όσον αφορά στο τύμπανο των τόξων, στο επάνω μέρος τους ανοίγεται από μια μικρή καμπύλη. Χαμηλότερα ανοίγεται το στόμιο εκροής του νερού με τη χούφτα. Μπροστά από τη βρύση είναι κατασκευασμένη η λίθινη γούρνα, μεγίστων διαστάσεων 1,90× 0,67× 0,40μ. Η γούρνα επικοινωνεί ένθεν και ένθεν με τις ποτίστρες. Στη δεξιά πλευρά της κυρίως κρήνης, ως τοίχωμα του αγωγού επικοινωνίας έχει χρησιμοποιηθεί τμήμα μαρμάρινου βυζαντινού θωρακίου.
O Δήμος Φαρσάλων διατηρεί όλα τα πνευματικά δικαιώματα και για το φωτογραφικό υλικό και για τα κείμενα.