ΒΑΣΩ ΚΩΝ. ΝΟΥΛΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Μια από τις γνωστότερες τοξωτές γέφυρες της οθωμανικής περιόδου στο νομό Λάρισας είναι η μεγάλη πολύτοξη γέφυρα του ποταμού Ενιπέα, χτισμένη προς βορρά των Φαρσάλων, επάνω στο δρόμο που συνδέει τη Λάρισα με το Δομοκό.
Η γέφυρα αυτή οικοδομήθηκε, αρχικά, το 1752, έπειτα από διαταγή του τότε Οθωμανού διοικητή Θεσσαλίας Αχμέτ Ραμίτ Πασά και αποτέλεσε σημαντικό τεχνικό έργο, όχι μόνον για την εποχή του, αλλά ακόμη και μέχρι μερικές δεκαετίες πριν, καθώς γεφύρωνε τον κύριο δρόμο που συνέδεε τη βόρεια με τη νότια Ελλάδα.
Η γέφυρα προφανώς μετασκευάσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και μετατράπηκε σε μια αμαξιτή οδό. Στην τωρινή της μορφή συνίσταται από επτά ανισομεγέθη, σε άνοιγμα και ύψος, τόξα. Το τόξο με το ευρύτερο άνοιγμα και ύψος κείται προς νότο και σταδιακά τα υπόλοιπα προς βορρά βαίνουν μειούμενα. Το μικρότερο και βορειότερο τόξο κατασκευάσθηκε αργότερα, σε άλλη κατασκευαστική φάση και παρουσιάζει αρχιτεκτονικές διαφορές με τα υπόλοιπα, καθώς έχει ενισχυθεί με ένα πέτρινο στηθαίο. Το συνολικό μήκος της κατασκευής φθάνει τα 110 μέτρα, γεγονός που την καθιστά πιθανόν τη μεγαλύτερη σωζόμενη στον ελλαδικό χώρο, τοξωτή γέφυρα που συνδέεται με την οθωμανική περιόδο.
Η γέφυρα είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο, ενώ από τη δεκαετία του 1990, μετά από την κατασκευή νέας γέφυρας αμέσως ανατολικότερα της, έχει παροπλιστεί.
O Δήμος Φαρσάλων διατηρεί όλα τα πνευματικά δικαιώματα και για το φωτογραφικό υλικό και για τα κείμενα.