ΒΑΣΩ ΚΩΝ. ΝΟΥΛΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Μέχρι το 1927 στην πόλη των Φαρσάλων λειτουργούσαν ένα Αρρεναγωγείο και ένα Παρθεναγωγείο σε μισθωμένα οικήματα. Τη χρονιά εκείνη αποφασίστηκε η μεικτοποίηση της φοίτησης με τη συγχώνευση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Προέκυψαν, έτσι, δύο νέα πλήρη δημοτικά σχολεία: το εξατάξιο Α' Δημοτικό και το διτάξιο Β΄Δημοτικό.
Το 1928 αρχίζει η ιδιαίτερη ιστορία του Α' Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων.
Όσον αφορά στο διδακτήριο που το στέγασε, η έναρξη της ιδρύσεώς του σημειώνεται στα 1906 με αρχικό σχέδιο τετρατάξιου παλαιού τύπου (με βάση ανάλογα σχέδια του νομομηχανικού του Υπουργείου Παιδείας Δ. Καλλία, συνταχθέντα στα τέλη του 19ου αιώνα σε νεοκλασικά πρότυπα). Η κατασκευή του διδακτηρίου αυτού εγκαταλείφθηκε σε ύψος περί τα 2,00μ. υπέρ του εδάφους, λόγω έλλειψης πόρων.
Το αρχιτεκτονικό τμήμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τροποποίησε το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο σε απλούστερη μορφή και με συνδυασμό νεοκλασικών και παραδοσιακών στοιχείων, το τετρατάξιο διδακτήριο έγινε πεντατάξιο με ένα γραφείο, κατά το έτος 1926.
Το κτήριο αποπερατώθηκε το 1928 και συνέχισε αδιαλείπτως να φιλοξενεί το Α' Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων έως το 1996, οπότε ανεγέρθη νέο διδακτήριο και το σχολείο μετεστεγάσθη.
Το 1938 κτίσθηκε ένα μαγειρείο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητικών συσσιτίων.
Τα πολεμικά και κατοχικά γεγονότα της περιόδου 1941 – 1944 προκάλεσαν την ολική καταστροφή των αρχείων του σχολείου, μια μεγάλη απώλεια για την ιστορική μνήμη της πόλης.
Ο μεγάλος σεισμός της 30ης Απριλίου 1954, που άλλαξε καθοριστικά το οικιστικό τοπίο της πόλης, προκάλεσε σοβαρές ζημιές και στο Διδακτήριο και οδήγησε σε σειρά επισκευαστικών επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν ακολουθήθηκαν τα μορφολογικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του αρχικού σχεδίου.
Η επιθυμία του Δήμου Φαρσάλων να χρησιμοποιηθεί το παλαιό διδακτήριο ως στέγη της Αρχαιολογικής Συλλογής της πόλης, οδήγησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη συνεδρίασή του στις 02 – 02 – 2012, να κηρύξει το εν λόγω κτήριο Νεώτερο Μνημείο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορία της εκπαίδευσης και της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής των σχολείων στην Ελλάδα. Με την απόφαση αυτή άνοιξε ο δρόμος, αφενός για την αρχιτεκτονική αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηρίου και αφετέρου για την ολοκλήρωση του σχεδίου που θέλει τα γεννήματα των σπλάχνων της γης των Φαρσάλων να βρουν φιλόξενη στέγη στον τόπο τους, σε ένα κτήριο έμφορτο ιστορίας και σημείο αναφοράς για την πόλη και τους κατοίκους της.
O Δήμος Φαρσάλων διατηρεί όλα τα πνευματικά δικαιώματα και για το φωτογραφικό υλικό και για τα κείμενα.