Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
21 Απρ

Το Ορθόδοξο Πάσχα στον οικισμό Ρομά των Φαρσάλων

shmakk

pasxarom1

pasxarom2

pasxarom3

pasxarom4

Το Ορθόδοξο Πάσχα, γνωστό και ως Πασχαλιά ή Λαμπρή, αποτελεί ίσως την σημαντικότερη γιορτή των Ορθόδοξων Χριστιανών. Το Χριστιανικό Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή μετά την πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνο.
Η Μεγάλη Εβδομάδα, οδηγεί στο θρίαμβο της Ανάστασης, στο θάνατο του θανάτου, τη νίκη της ζωής σηματοδοτώντας παράλληλα το τέλος του χειμώνα και την αρχή της Άνοιξης. Τα ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, είναι βγαλμένα από τις ρίζες του πολιτισμού και τις διηγήσεις των γιαγιάδων, έθιμα που κάποια καλά κρατούν με το πέρασμα του χρόνου και κάποια άλλα καλούμαστε να τα αναβιώσουμε. Ένα από τα κυριότερα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών και το ζύμωμα των τσουρεκιών. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα των Παθών. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα. Για τους πιστούς, η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Πολλοί φτιάχνουν ταχινόσουπα και άλλοι συνηθίζουν να πίνουν λίγο ξίδι εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση, ο ιερέας δίνει το Άγιο Φως στους πιστούς με το οποίο ανάβουν τις λαμπάδες τους και ψάλλει το «Χριστός Ανέστη». Οι οικογένειες σε όλη τη χώρα, γυρνώντας στο σπίτι, ετοιμάζουν το κοκορέτσι και τη σούβλα με το αρνί που θα ψήσουν την επομένη το πρωί και τρώνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα .
Τα μέλη του Παραρτήματος Ρομά, η κοινωνιολόγος Λιάπη Βασιλική, η παιδαγωγός διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Τσιάμπα Μαρία, η νοσηλεύτρια Βακαλούλη Αθανασία και η οικονομολόγος Κλάρα Αναστασία μοίρασαν στα παιδιά του οικισμού λαμπάδες και πασχαλινά καλαθάκια με πασχαλινά γλυκά. Γνωρίζοντας τη σημασία του Ορθόδοξου Πάσχα μίλησαν στα παιδιά για την σπουδαιότητα αυτής της γιορτής. Δεν νηστεύουμε μόνο από τρόφιμα αλλά απέχουμε από την κακία, τον φθόνο, την ζήλια και όλα τα αρνητικά συναισθήματα. Το Πάσχα μετανοούμε για τα λάθη μας και συγχωρούμε τους άλλους.
Στις 12/04/2023 η κοινωνιολόγος μαζί με την παιδαγωγό και μαθητές Ρομά επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Φαρσάλων και ευχήθηκαν στον Δήμαρχο. Έπειτα ακολούθησε βόλτα στην κεντρική πλατεία και σε ζαχαροπλαστείο της πόλης.
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Φαρσάλων, υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Φαρσάλων (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ) στα πλαίσια της Πράξης ΕΣΠΑ «Επιχορήγηση ΔΗΚΕΦΑ για την λειτουργία Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων». Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Επικοινωνία:
-Ισόγειο Δημαρχιακού Καταστήματος, Πλατεία Δημαρχείου, Τ.Κ. 40300, Φάρσαλα, Τηλ.2491350167-168,e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
-Παράρτημα Ρομά: Οικισμός Λυόμενων Κατοικιών Ρομά, 3η Πτέρυγα Εργατικών Κατοικιών, Τηλ. 2491025805, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

shmakk2